DHN156

Oktober 2017

In DHN nr. 124 van maart 2015 begonnen wij met de serie Het Rembrandt Huys. Nu, na dik twee jaar, verschijnt de laatste aflevering: een klassieke linnenpers, een pronkstuk voor elk interieur uit die tijd, gemaakt door Bert Aarts. Cécile van Dongen haakte een nostalgische luiermand en Stella Bernecker maakt van pluizige stof een ‘schommelmammoet’. Verder in dit nummer o.a. een gebreid damesvest, borduurwerk voor de kinderkamer, een kamergemak en nog veel, veel meer.

Sfeer uit de Provence
Wie aan de Provence denkt, denkt aan gele zonnebloemen en paarse lavendel velden, mooie gekleurde stofjes met specifieke printjes en natuurlijk aan heerlijke wijn. Om deze herinnering vast te houden, maakt u dit winkeltje met al deze ingrediënten in, het kan niet anders, een wijnkistje.
NICOLINE WINTERING

De hal
Deze kapstok met haltafel maakt u heel eenvoudig zelf van een tafeltje, spiegel en houten achterwand. Voor de jassen aan de kapstok hoeft u niet naar naald en draad te grijpen. Een stukje stof op een ‘slimme’ manier geplooid, geeft het effect van een echte jas.
TOOS HALM

Schommel mammoet
Dit is een wolharige mammoet, gemaakt van pluchestof. De ‘schommel’, of het onderstel, bestaat uit een aantal laagjes karton. Maar u kunt dit natuurlijk ook van (vliegtuig)triplex maken. Om stevig te kunnen zitten, is er in de nek een handvat gelijmd.
STELLA BERNECKER, TRUUS KOBES (popje)

Uitknippagina

 

Klik hier om de uitknipplaatjes te downloaden

Miniatuur kashouderij
In de 17e en 18e eeuw waren sommige zilversmeden niet alleen zilversmid, maar ook kashouder. Zij werkten in opdracht, maar konden het zich daarnaast ook veroorloven om zelf een aantal stukken op voorraad te houden. Er waren zelfs kashouders die verschillende zilversmeden voor zich hadden werken. De voorwerpen die zij maakten, werden door de kashouder ver kocht. In zijn werkplaats hing daarvoor een kast aan de muur waarin de vervaardigde stukken ter verkoop werden aangeboden; hij was houder van de kast. Zo is de benaming ‘kashouder’ ontstaan.
EMIEL AARDEWERK (tekst en foto’s)

vergootglas