DHN160

Maart 2018

Dit nummer staat in het teken van Pasen. Carla Zandvliet ontwierp vrolijke paashazen en grappige paasmandjes en Elles Leenders maakte een paasontbijt-tafel met o.a. leuk serviesgoed. In dit nummer ook het tweede deel van de jongenskamer van Fred den Boer, het bed. Joke de Vries borduurde een pandaschilderij en Lia Hoogenhout haakte van rijggaren een sfeervol sprei. En … het Rembrandt Huys in vol ornaat met ombouw, dak en verlichting.

Boshuisje
Dit boshuisje (1:18) wordt bewoond door iemand die van dieren, tekenen en schilderen houdt. Dat is goed te zien, zowel aan de binnen- als buitenkant. Het huisje is gezellig ingericht met meubels en accessoires die oud en versleten zijn, net als het huisje zelf. Hoe u dat allemaal moet doen, leest en ziet u op de volgende pagina’s. Vindt u het ‘eng’ om nieuwe spulletjes oud en vies te maken? Ga dan heel voor-zichtig te werk. Na de eerste pogingen zult u ontdekken dat het juist heel leuk en spannend is.
IRIS BRONSGEEST

Eendjes op het boxkleed
Dit geborduurde boxkleed met eendjes is gemaakt voor de box die in DHN nr. 147 stond. Hebt u een andere box, pas dan de maten van het kleed en het patroon aan.
JOKE DE VRIES, ANKINAKI (popje)

Buffetkast
Deze buffetkast en stoel met gevlochten zitting maakt Jan Slagter al jaren. Ze zijn te koop in blankhouten uitvoering en beschilderd in de kleuren blauw en groen. Maar u kunt ze ook zelf maken en er een heel eigen stijl aan geven. De kast en de stoel op deze foto zijn in brocante stijl afgewerkt. Voor de inhoud van de kast zijn miniaturen van verschillende materialen gebruikt die in één tint zijn gespoten. Daardoor ontstaat er een evenwichtig geheel.
BERT AARTS (werktekeningen),
ARJEN SPINHOVEN (eierrek en kaarsenbakje),
IN HET POPPENHUIS (kat en hond)

Uitknippagina

 

Klik hier om de uitknipplaatjes te downloaden

 

 

 

 

Klik hier om de uitknipplaatjes te downloaden

De wereld achter een poppenhuis
Geïnspireerd door de interieurbladen van haar tijd, bouwde de eigenzinnige en adellijke Lita de Ranitz (1876-1960) een pronkpoppenhuis in 1910. Het zou haar een leven lang bezighouden. Het huis is nu een van de topstukken van het Haags Gemeente Museum. De tentoonstelling in dit museum, die opent op 17 februari met de titel: ‘De wereld achter een poppenhuis’, laat het publiek kennis maken met de wereld van Lita, haar echtgenoot de kunstschilder Willem Bastiaan Tholen en hun vrienden. In dit nummer laten wij u het poppenhuis zien. In een van de komende nummers maakt u kennis met de andere huizen, kamers en keukentjes die Lita verzamelde en ook op de tentoonstelling te zien zijn.
JANNA HENDRIKS, HAAGS HISTORISCH MUSEUM (foto’s)

Hal

Salon

vergootglas